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REFERENCE: 
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4044(d) Allocation of Assets.  Distribution of Residual Assets

>29 C.F.R. 2618>

>29 C.F.R. 2619.26(a)> 

OPINION: 

Thank you for your recent inquiry concerning the interest rates that must be used to value benefits that are to be

distributed in a lump sum following a standard termination.  In your letter, you discuss a number of administrative

problems that arise when lump sum benefits are to be valued, or re-valued, on the actual date of distribution.  You also

note that this can cause problems for participants, particularly when an increase in interest rates causes the amount

actually distributed to be less than the estimated amount shown in the notice of plan benefits, which is required by law

to be issued to participants at least 60  days before the final distribution.  Your letter also  suggests some possible

alternatives for determining the appropriate interest rate for valuing lump sums in order to close out a plan in a standard

termination.

Section 2619 .26(a) of the PBGC's regulation on Valuation of Plan Benefits in Single-Employer Plans (29 CFR Part

2619) provides that the valuation date for lump sums is the date of distribution.  However, parts of this regulation,  [*2]

including the lump sum valuation date provision, have been superseded by subsequent changes to ERISA and the Internal

Revenue Code.

On August 22, 1988, the IRS issued final regulations implementing Code section 417(e), which was added by the

Retirement Equity Act of 1984  in part to  prescribe permissible interest rates for lump sum distributions from ongoing

plans.  Treasury Reg. §  1 .417(e)-1(d)(3)(i) describes the date for determining the permissible interest rates as --

either the annuity starting date or the first day of the plan year that contains the annuity starting date.  The plan must

provide which date is applicable.

Subparagraph (ii) of that paragraph generally allows the plan to provide for determining the interest rate as of any

other date within 120 days of the annuity starting date.

The PBGC has determined that, if a plan contains a provision that complies with Treasury Reg. §  1.417(e)-1(d)(3),

the interest rate for a lump sum paid on the date of distribution in a standard termination is determined by reading "date

of distribution" where "annuity starting date" appears in that provision.  If the plan does not contain a provision that

complies with the Treasury Regulation,  [*3]  the interest rate must be determined as of the date of distribution.

The PBG C attempted to make this point on page 8 of the instructions to the standard termination package.  As Linda

Mizzi of my staff discussed with you in your recent phone conversation, we will rework these paragraphs to make them

clearer when we next revise the package.

In your letter, you also ask whether a certa in post-termination allocation of trust earnings to  participants would be

acceptable to the PBGC.  If any residual assets attributable to employer (not employee) contributions remaining in the

plan after satisfaction of all benefit liabilities may revert to the employer in accordance with ERISA section 4044(d), the

PBGC takes no position on how such assets should be allocated among participants if the employer elects instead to

distribute such residual assets to participants.  If such residual assets may not revert to the employer, §  2618.32(a) of

the PBGC's regulation on Allocation of Assets in Non-multiemployer Plans (29 CFR Part 2618) requires that the residual

assets be allocated to eligible participants according to the ratio of the value of each participant's benefit liabilities to the

total value [*4]  of benefit liabilities in the plan.

I hope this information will be helpful to you in closing out plans terminating in a standard termination.



David C. Lindeman

Director, Corporate Policy and Research D epartment 
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